Trafik sigortası gecikme cezaları nelerdir?




Trafik sigortası gecikme cezaları nelerdir?

SİGORTA



Trafik sigortası gecikme cezaları nelerdir?

Trafik sigortası yaptırmayanlar tespit edilmeleri haline ceza alıyor. Gecikme tespit edildiğinde de trafik sigortası gecikme cezaları veriliyor. Devamında ise araç, trafikten men ediliyor.

06 Mart 2020, Cuma 11:42 Son Güncelleme: 12.03.2020 09:35
​​​​​​Trafik sigortası gecikme cezaları, araç sahiplerine maddi olarak ciddi yükler yaratabilir.

Birçok sürücü, sigortayı yaptırmadan ve yakalanmadan trafikte seyredebileceğini düşünse de artık tespit edilmeleri zor değil.

Online işlemler ile denetimlerde trafik sigortasını geciktirmiş kişileri tespit etmek, ceza kesmek mümkün.

Trafik sigortasının çevrimiçi sisteme geçilmesi ile işlemler rahatlıkla takip edilebilmekte, takip neticesinde ise trafik sigortası sahibinin ne zaman, nerede, saat kaçta sigorta sahibi olduğu görüntülenebiliyor.
Trafik sigortası gecikme cezaları içerisinde maddi yaptırım, trafikten men edilme veya aracın çekilmesi gibi cezalar bulunuyor.

Sigortasız geçirilen süre arttıkça ceza da ona göre artıyor. Özellikle maddi yaptırımlarda sigortasız geçen süreye göre ceza olarak verilen para miktarı da kabarıyor.

Trafik sigortası en az 1 gün geciktiğinde bile yüzde 5 oranında ceza ödemek gerekiyor. Yenileme zamanını bir gün bile geçirdiğiniz zaman ise gecikme faizi uygulanmaya başlar ve poliçenizi yaptırana kadar artarak devam eder. Gecikme faizinin işlendiği bu sürecin sonunda gecikme faiz masrafları yeni yaptırdığınız poliçeye yansıtılır. Bu sebeple ödemekten kaçınma gibi bir durumunuz oluşmaz.

Trafik sigortası yenileme tarihi hafta sonuna, yani iş günü dışına denk geliyorsa poliçe yenilemesini bir sonraki ilk iş gününde yaptırmak şartıyla gecikme cezası uygulanmıyor.

Sigortasız araçlar trafikten men edilir ya da otoparka çekilirse bu masrafları da sigortayı yaptırmayan araç sahibi ödemek zorunda kalıyor.

Sigortanı yenilemeyi unutma!



Sigorta sektörü için yeni bir yılın ilk ayları özellikle poliçe yenilemeleri nedeniyle oldukça yoğun geçer. Sigorta sektöründe özellikle kurumsal müşteri tarafında çoğunlukla aralık ayında başlayan yenileme dönemi ocak ayını da içine alan süre içinde gerçekleşir.

23 Ocak 2020, Perşembe 08:59 Son Güncelleme: 23.01.2020 08:59
​​​​​
  • Bir sigortalı için yıllık olarak yapılan sigorta poliçesinin zamanında yenilenmesi hem güvencenin devamlılığını sağlamak hem de ihtiyaç duyulan yeni teminatların eklenmesi açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Biz de bu yenileme döneminde sigortalı bireylere ve şirketlere nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bazı küçük hatırlatmalar yapmak istedik.

Acentenize önemli görevler düşüyor

Yenileme dönemlerinde sigortalı kişiye olduğu kadar poliçeyi hazırlayan aracı kuruluşa da büyük görev düşüyor. Özellikle konusuna hâkim ve güvenilen bir acente ile yola devam etmek poliçe yenileme döneminde sigortalılara büyük kolaylıklar sağlıyor.

Çünkü aracı kuruluşun sigortalıya önereceği yenileme poliçeleri hem hasarsızlık indirimi almada hem de belirlenecek teminatların kapsamında oldukça etkili bir yer tutuyor.

Bu nedenle yenileme yapılırken acente veya broker'ınızın önerilerini dikkate alın. 

 ​​​
Eksik teminata dikkat edin

Eksik teminata dikkat edin

Kurumsal müşteriler açısından yenilemelere bakacak olursak ise gözden kaçırılmaması gereken en önemli nokta eksik teminat konusu. Poliçede yazılı teminatlar her yenilemede yeniden şekillenebiliyor.

Yenilemelerde dikkatli olmak, ihmal etmemek, yeni bir sigorta yaptırıyormuşçasına teminatları yeniden gözden geçirmek gerekiyor. Daha az prim ödemek için eksik sigorta yaptırmak ise olası hasar durumunda tazminatınızın eksik olması anlamına gelir.

Bu nedenle hem sizin hem de sigorta acentenizin yenileme yaparken risk ölçümlemesi konusunda bir uzmandan destek alması oldukça önemli.  


Yeni yatırımlarınızı poliçeye eklemeyi unutmayın
  • Yeni yatırımlarınızı poliçeye eklemeyi unutmayın

Yenilemede döneminde kurumsal şirketler açısından dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir konu ise yapılan yeni yatırımların veya alınan araç ve teçhizatlarının yenileme poliçelerine eklenmesi.

Çünkü bir önceki yıl teminatlara dahil olmayan yatırımlar için risk durumu söz konusu olduğunda mağdur olmanız kaçınılmaz.

Zamanında yenileyen kazançlı çıkıyor

Poliçesini zamanında yenileyen tüketiciler özellikle hasarsızlık indirimini kaybetmezken, ek fiyat indirimi gibi bazı avantajlar da elde edebiliyor.

Bu durum özellikle sağlık sigortalarının yenilenmesinde dikkat edilmesi gereken bir konu. Sigorta şirketleri sağlık sigortalarında sigortalılarına azami iyi niyet prensibine aykırı hareket edilmediği durumlarda ömür boyu yenileme garantisi verebiliyor.

Bunun için de poliçe bitiş sürelerinin takip edilmesi ve vaktinde yenilemelerin yapılmasına dikkat edilmeli. 


Maliyet kalemleri incelenmeli

Maliyet kalemleri incelenmeli

Her konuda olduğu gibi poliçe maliyetleri de birçok sigortalı için belirleyici faktörlerin başında geliyor. Doğru teminatı doğru fiyata almak önemli. Bu nedenle satın alınacak poliçe çok iyi okunmalı ve gerekli gereksiz maliyetleri artıran kalemleri belirledikten sonra acentenizle değerlendirme yapmak gerekiyor. Bunun içinde bir önceki poliçenizle yenileme poliçenizi kıyaslamayı ihmal etmeyin. 

Kasko poliçelerinde hasarsızlık çok önemli

Özellikle kasko, trafik sigortası ve konut sigortasında hasarsızlık indirimi büyük önem taşıyor. Poliçeler genellikle yıllık olarak yapılır, 1 yıl sonra tekrar yenilenmesi gerekir. Burada sigortalılara büyük indirim sağlayacaklardan biri de hasarsızlık indirimleridir ve bu indirim sigorta ettirenin takip etmesi gereken bir değişkendir. Poliçe süresi boyunca hasar almamak ya da küçük hasarları poliçeye yansıtmayarak tazminat istememek bu indirimi hak etmenizi sağlar. Sigorta şirketleri hasarsız müşterilerini daha çok memnun etmek ister ve süreklilik sağlanması için prim indirimi yaparlar. Hasarsızlık indirim oranı her yıl artar. Hasarsız geçirilen her yıl bu indirimin birikmesine neden olur. İndirim oranları da her sigorta şirketine göre farklılık gösterir. Bu oranlar ortalama yüzde 30 ile yüzde 65 arasında değişir. Uzun süre yenilenmeyen kasko poliçeleri hasarsızlık indirimini kaybeder. 

Yenileme döneminde nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

  • Poliçenizin yenileme döneminde öncelikle ihtiyaçlarınızı iyi belirleyin. Yenilenen poliçenizde poliçe şartlarının bir önceki yıl ile aynı olup olmadığını kontrol edin.
  • Ek ve özel şartları dikkatlice okuyun. Şirketlerin sunduğu yeni teminatları ve ürünleri inceleyin, eksik teminat olup olmadığına mutlaka bakın. 
  • Poliçe yapılırken acente veya broker'ınızın önerilerini dikkate alın. Size fiyatı artırıyor gibi gözükseler de bunun arkasında aslında sizi gelecekteki olası mağduriyetlerden koruma amacı olduğunu unutmayın.
  • Farklı branşlardaki risklerinizi bir araya getirmek için uygun paketler olup olmadığını öğrenin.
  • Sigortacınıza, sigortalanacak olan değerinizle ilgili olarak tam, doğru ve güncel bilgiler verin.
  • Eğer kurumsal sigortalıysanız iş kolunuza özel teminatların poliçenizde yer almasını sağlayın.
  • Kurumsal sigortalılığın sürekliliği adına, poliçe yenilemelerinde risk analizlerinizin tekrarlanmasına özen gösterin.
  • Tüm sigorta ürünleriniz için poliçe bitiş süresinden önce yenileme işlerimizi bitirin. Böylelikle şirketinizin size sunduğu avantajları ve hasarsızlık indirimlerini kaybetmemiş olursunuz.


kaynak:posta.com.tr

Çözüm Ortaklarımız

Sektörde 25. Yılımızı Sizlerle Birlikte Kutlamaktan Gurur Duyuyoruz

HIZLI TEKLİF AL
X

ANINDA TEKLİF AL

Size özel teklif hazırlayabilmemiz için hizmetinizi berlirleyip formu eksiksiz doldurunuz...

  • ?